Tuesday, May 24, 2011

di antara Fitnah dan Fakta (ikea meatballs)

Assalamualaikum, lama aku x blog sbb sibuk dgn mcm2 benda tapi hari ni tergerak hati nak blog pasal sesuatu !!

hari di kecoh satu Malaysia.. bukan sbb tanah runtuh anak yatim (Al-Fatihah) atau case lelaki giler simbah acid mcm air kencing.. tapi sbb case Ikea Meatball yg menjadi kegilaan ramai.

Ikea Meatballs yg sgt mengeliurkan..


saya baca dikatakan ada seorang yg saya rasa xbelajar pasal masakan berasa panic apabila recipe di laman web rasmi Ikea SINGAPURA perlu letak daging khinzir atau babi sebagai salah satu bahan..

ini laman webnya Ikea Friends

*saya telah research laman web ini dan posting ini adalah benda yg lama dan tiada di laman web baru dan mungkin benar kwn aku mengatakan ini case lama dulu

Selepas hal ni, keluar la fitnah tepung mengandungi babi la.. ini la, itu la.. Masya-Allah mengalah sejenis kaum dan agama yg tegas !!

saya pun berasa pelik, kenapa leh sedemikian sampai begitu sekali. Hanya kerana laman web singapura ni semua org leh panic !!!

Saya bukan peminat Ikea sampai nak defend dia.. walaupun ikea dekat rumah aku pun, aku dapat makan meatballs hanya 2 kali...

pastu ini dapat maklumat dari laman web.. ingat semua fakta perlu dikaji.. anda kena tau kenapa?? dan bagaimana??

also kena tau byk kedai makanan di Malaysia sekarang duk try to get sijil halal tapi si Jakim mcm endah xendah je.. (ada byk kedai makanan yg halal dan ikut procedure tapi gagal dapat sijil, tapi ingat ada yg xhalal menipu dan guna sijil halal n then jakim buat xendah lagi)

i can say 2 pihak bersalah: Ikea sbb xnak ambil sijil halal atau tunggu Jakim bagi sijil dan Jakim sbb xperihatin terhadap makanan2 di Malaysia.. ingat lebih ramai yg makan makanan xhalal.. lebih ramai akan menjadi mangsa.. also Jakim lak xsiasat n buat tindakan terburu2.

kalau anda semua takut sbb xhalal, buat la sendiri.. kan senang.. senang SGT !!!

tgk la recipe..

eh recipenya byk ada daging babi !!

tau kenapa?? daging babi mcm kena ada di meatballs??

supaya dia leh mcm ikat atau bagi meatballs melekat..

kalau tau daging babi ada, jgn pakai, guna alternative mcm bread crumbs dan telur untuk bagi meatball melekat..

also guna daging lembu 20% lemak dan 80% isi untuk bagi juga lekat...

be creative la dlm masakan...

kalau masih takut halal dan haram then bela la ayam dan lembu sendiri atau cucuk tanam sayuran.. simple jadi vegetarian...

adeh.. kita semua ni.. kalau ye pun buat selidik la dulu.. jgn percaya kata2 org sungguh..

Peringatan bagi semua termasuk saya dari Surah Al-Hujarat, ayat 6 bermaksud:

Wahai orang-orang Yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum Dengan perkara Yang tidak diingini - Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan.

Plz la.. bagi yg menentang pendapat saya ni.. xyah nak serang blog aku la.. n Allah saja tau kebenarannya !!! dan kalau saya salah, saya yg berdosa... n kalau awk serang.. saya yg dapat pahala !!

video meatball dari auntie Titli !!!



ingat recipe buat meatballs leh buat meatloaf dan burger !!!

p/s: mungkin fitnah ini berlaku kerana pernah ketika dulu org kata Ikea ni Syarikat Yahudi Zionist.. adeh

2 comments:

  1. been to Ikea too many times but never get to try it. lol.Its a must try next time I go!
    ps, gambar tu memang perrrgh! *drooling. :P

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails