Friday, August 12, 2011

Prologue: NFS hot Pursuit

Need For Speed: Hot Pursuit



video

A Malay fanfiction

Prologue

Seorang jejaka sedang bermain dengan iphonenya sambil menunggu penerbangannya ke Seacrest County.

"Penerbangan UA345 dari New York ke Seacrest County dalam perjalanan, sila tunggu di Gate B,"

Mansor berdiri dan beratur sambil memberikan tiket kepada pegawai sebelum menaiki kapal terbang. Dia membaca doa sebelum masuk dan duduk di tepi cermin untuk melihat permandangan cantik Allah berikan.

Penerbangan UA345 telah mengambil masa 6 jam dari New York untuk sampai ke Seacrest County yg terletak di Barat Amerika Syarikat.

"Aduh, panasnya! Kenapa mereka bina lapangan terbang ditempat yang panas?" kata Mansor sambil mengesat peluhnya.

Sebelum sampai ke luggage area, Mansor kena pergi ke imigresen untuk check passport, apa yg mengejutkan adalah student Malaysia yang lain tidak dapat masuk dan juga yang bergaduh dengan pihak imigresen dan kastam. Giliran Mansor pula, tetapi dia tenang.

"Awak buat apa disini?" tanya pihak kastam dengan tegasnya.

"Belajar, ini Kad HIjau dan Visa Pelajar saya," jawab Mansor dengan tenangnya.

"Dari muka awak saya tahu awak boleh diharap, Selamat datang ke Seacrest County," pihak kastam jawab dengan tegas tapi peramah.

"Terima Kasih" katanya Mansor dengan lega, pihak Kastam US memang tegas dan kasar jika awak kurang ajar dengan mereka. Mereka buat begitu kerana bimbang kemasukkan penganas ke Amerika Syarikat.

Mansor pergi kearah satu teksi, dan meletakkan barangannya dalam teksi tersebut. Pemandu teksi itu peramah dan bertanya beberapa soalan.

"Awak orang Pakistan?" tanya pemandu teksi yang berasal dari Pakistan.

"Tidak, saya orang Malaysia tetapi kacukan Pakistan,"

"Patutlah dari muka awak saya tengok awak kacukan Phattan. Apa awak buat di sini?"

"Belajar, sila bawa saya ke alamat ini selepas itu bawa saya ke Pengedar Dodge, Saya nak beli kereta disana!"

"Oh, belajar! Kenapa awak nak beli di sana? untuk berlumba?"

"Tidak, saya bukan disini untuk berlumba. Saya malas nak pandu dari New York ke Seacrest County."

"Saya nasihatkan awak untuk tidak berlumba haram disini, bahaya! Sejak 2003 ramai pelajar Malaysia buat masalah di Seacrest County salah satunya berlumba haram. Banyak kemalangan telah berlaku. Apabila keadaan menjadi teruk Polis Seacrest melancarkan skuad Hot Pursuit untuk hentikan sesiapa yang berlumba haram!"

Mansor mengangguk kerana tahu kenapa berlaku demikian. Akhirnya Mansor sampai ke destinasi tersebut lalu meletakkan bag.

Selepas selesai letak bag dalam apartment yang dibeli oleh Mansor. Mansor pun pergi ke kedai Dodge. Kedai Dodge mempunyai banyak kereta dan satu kereta disukai oleh Mansor. Mansor memilih kereta model Dodge Charger yang terbaru.

Mansor gembira memandu kereta tersebut sehingga sampai di lampu isyarat, kelihatan pelajar Malaysia mengganggunya dan bercakap dalam bahasa inggeris yang sangat kurang ajarnya.

"Hey, budak awk kenapa pandu kereta Muscle? Kereta Muscle ni untuk org yang lemah! Tengok aku guna kereta Nissan Silvia, lagi hebat dari sampah awak beli ini!"

Mansor tidak balas dia tahu dia akan dimarahi atau dilayan dengan teruk kalau melayan budak-budak tersebut.

"Hey awak lihat sini, ada lampu isyarat sini ada garisan penamat di depan, kalau awak berani awak lumba la dengan saya,"

Mansor tidak mahu bercakap, disebabkan pelajar itu marah, dia meludah kat kereta yg baru dibeli Mansor. Mansor marah lalu buka tingkapnya dan jawab.

"Baiklah aku akan lumba dengan kamu!! Jangan awak menyesal atau ganggu aku lagi!"

Pelajar itu seolah-olah ketawa dengan kata-kata Mansor.

Apabila lampu isyarat tukar ke warna hijau. Kedua-dua kereta bergerak dengan pantasnya. Kereta Mansor pelahan tapi dapat mengejar kereta di hadapan. Pelajar di kereta hadapan gembira sebab dapat meninggalkan Mansor tetapi di cerminnya ternampak kereta Mansor mengejar kereta di belakang. Pelajar tersebut panik dan hampir hilang kawalan. Dia menyesal mengetahui orang yang dia berlumba dapat mengejarnya.

"Mustahil, kereta ni berkuasa tinggi! Takkan kereta Muscle yang berat boleh kejar?" kata pelajar tersebut dengan paniknya.

Dalam pemikiran Mansor, "Mesti mereka dah panik, itulah jangan pandang rendah dengan orang!" Mansor cepat-cepat Perfect Shift dan membuat keretanya kedepan dan memenangi Drag race tersebut, pelajar tersebut malu lalu meninggalkan Mansor.

"Nampaknya aku kena ubahsuai kereta ini supaya budak-budak Rice ini tak ganggu aku!"

*Rice bermaksud kereta yang dimodify dgn melampau atau kerek. Bukan nasi k ! kerap digunakan dlm dunia permotoran US.

Mansor ke Seacrest University dan mendaftar, selepas mendaftar, terus dia ke kedai ubahsuai di sana. Pelbagai ubahsuai dibuat pada kereta tapi untuk Mansor tak cerewet dan pandai dalam ubahsuai kereta. Dia hanya ubahsuai yang mana patut seperti camshaft, muffler, supercharger, suspension dan brek. Selepas diubahsuai, Mansor pergi dyno kereta tersebut untuk melihat pretasinya adakah seperti dia inginkan. Alhamdlillah semua seperti diinginkan oleh Mansor. Akhirnya kereta dibawa balik ke tempat tinggalnya.

Mansor pun berfikir selepas satu hari yang memenatkan.

"Harap-harap, tiada orang mengganggu aku, aku tahu aku tak boleh lari dari berlumba dan mesti bebudak tu akan datang lagi,"

Tuesday, August 9, 2011

Things have changed

Assalamualaikum, apa khabar??

today i really want to write about this so long ago but i do not have the time or idea or maybe i am too lazy to blog, but i want to tell this story for a long time.

If u read my old blog, i always talk about my Kelantan cousins who always cause trouble to the family. Yes, i admit i was really unhappy with them n try to avoid them.

But lately since i have been more mature, i was thinking there will be a time i will forgive them, i never try to make hate to them.. i try to think to be good.. i know i was harsh n being evil.. but sometimes family is family. Whatever pun it is family right??

b4 i start off with my Kelantan cousins.. i start of with my cousins from the father side.. yes my father's side is more evil than mother's side.. but that day a new family member comes in bcoz my cousin's daughter was getting married n her wedding was on a very bad date since it spoilt my great holidays plans and all..

there was a day my sister invited them for lunch n we manage to met, i was like normal.. sharing stories n we had a few laughs... like nothing happen but most of the time i was not close with my cousin but more towards his children. Well i cant talk much since it is not his topic today. Overall it was Ok..

ok back to my Kelantan cousins.. well last year my Kelantan cousin's husband was sick n terribly ill, it was soo sad that my cousin did not inform us bcoz she said she did not want to put her family members in trouble or maybe she is afraid for the wrongdoings.. but we didnt care... during his funeral, my mom n auntie, sister, n my cousins frens n political rivals came n visit n wish condolences.

*actually to think again, Allah loves my cousin.. even he was evil once but he has repented n Allah loves him. Alhamdulillah, he will never share slander or sins with his bestfren whom i keep a secret bcoz i will be killed or arrested.

so my cousins ni ada dah migrate ke luar negara n ada suami meninggal came to KL, they have a house here. So living here was a little hard but they manage to go through.

I was sad n pity about what happen.. seriously it was never the same again. Not to say that he pastaway i want to say sorry or love them.. but if he is still around I will still do what i do to them today (forgive n forget). Berbaik n berminta maafan or be good to them. Besides he is a nice guy to us.

Anyway, lately they came to my mom's house.. well they are still not punctual (nah late a few minutes who cares) but not worst like Pak Lah who is HOURS LATE !!

so they came n was happy to meet my family n of course my mom... (they love my mom sooo much).. so things were nice, i tried to spend time with them.. we spend time.. slowly.. we spend time together.. like good old days.. so sometimes they come nak visit my mom or my sister call them to ajak makan. There was once i cant spend time.. i have to ciao to Shah Alam for Bon Oduri... but anyway met them again days later..

My cousins yg migrate pun now balik KL n met us. We had a laugh of our lifetime. My that migrated looks like Bobby Flay until people thought he was bobby flay until he had to change his hairstyle.. *his daughter laughed when i asked bcoz she knows her father look exactly like him =P

*fyi, he even brags like Bobby Flay n worst2worst he works in a restaurant !!! =P sorry cuzz

Bobby Flay


we joked many things n he is also a fast leaner.. Alhamdulillah since he is a bit away from politics, he is more learning to his own business without the help of politics like b4 always relying on them. His wife lak, is more successful n matured than b4 !! she is more caution than last time where she believes hoax n all..

but one person i still dont feel not ready yet to forgive nor forget.. it was my cousin's daughter... the.. well now i dont call her that.. but i want to be in a neutral stance now.. not to like or not to hate... bcoz i am not sure with her evil mind.. i have to analys until a decision is made.

The eldest bro who was the most polite person than adik-beradik.. was not here but i met him.. during my visit to Kelantan.. but to make things funny.. he looks like Donnie Wahlberg or Danny from Blue Bloods.. it freaked me out at the airport but anyway i was hoping he could come for raya with his great family.

Donnie Wahlberg


Anyway last we met was last week, many funny things happen.. n LOL to the bongsu boy.. bcoz i knew his when he was a kid n now... faham2 la.. very funny..

apa2 pun.. i forgive the cousins of mine.. maybe raya they will come so i may spend time with them instead of going out (harap2 xde plan during raya).. lagipun my nephew is studying in UK this September.. so he will be living there maybe for a long time... so kena la beraya with all the families..

Alhamdulillah, it is great to be on track.. it is time to be better now !!!

Salam =D

Sunday, August 7, 2011

Berita Angkasa: Juno berlepas ke angkasa

untuk lebih maklumat lanjut sila ke laman web NASA, click sini untuk versi asal dan panjang

PASADENA, Calif. -- Kapal Angkasa milik Nasa Juno telah berlepas dari Lapangan Terbang Tentara Udara Cape Canaveral di Florida pada hari Jumaat pukul 12.25 a.m waktu Malaysia untuk pengembaraan 5 tahun ke planet Musytari.

Kapal Angkasa Juno akan ke planet terbesar sistem suria untuk mengkaji dan mendedahkan asal-usul dan evolusi planet Musytari. Sebagai "archetype" asal planet gas gergasi, Musytari boleh membantu ahli sains memahami asal-usul sistem suria kita dan belajar lebih lanjut mengenai sistem planet di sekitar bintang-bintang lain.

Untuk Maklumat lanjut tentang Juno, lawat http://www.nasa.gov/juno and http://missionjuno.swri.edu

=============================================

Semalam Nasa akhirnya telah lancarkan Juno, sejenis kapal angkasa yg digunakan untuk menyelidik planet Musytari yg penuh dgn mystery. Planet tersebut mempunyai pelbagai misteri yg aneh.

Ada berpendapat ada hidupan dlm planet tersebut, ada yg kata planet tersebut adalah matahari yg belum atau xjadi, dan pelbagai soalan.

Planet Musytari


Saiz sebenar Bumi dan Planet Musytari.


dan Lapisan Planet Musytari dan Zuhal


Gambaran artist Kapal Angkasa Juno di planet Musytari

Credits to JPL/NASA

Kapal Angkasa Juno akan membongkar misteri planet Musytari. Dia akan mengetahui asal-usul sistem suria dan juga planet Musytari dan bulannya. Siapa tau jika planet musyteri mempunyai daratan kerana planet musytari dilabel sebagai planet gas atau planet jovian kerana mempunyai lebihan gas. Juga untuk membongkar misteri ribut-ributan yg active dari azali termasuk the great red spot atau ribut bintik merah, ribut yg paling ganas di alam semesta. Planet Musytari mempunyai kuasa elektromagnet yg kuat sehingga dapat menukar orbit komet untuk melanggar kearahnya. Kuasa elektromagnet ini juga akan diselidik.

gambar kapal Juno berlepas

Image credit: NASA/Bill Ingalls


Image credit: NASA/Bill Ingalls

Kalau dulu voyager gunakan battery radiasi, Juno tidak dan dia mengunakan tenaga Solar..

selepas misi ini berakhir, Juno akan terhempas di planet Musytari supaya kapal angkasa tersebut xlanggar dgn bulan berais Europa, takut akan berlaku tindak balas bakteria dgn air yg boleh menyebabkan kehidupan hidup di bulan tersebut dan membuat bulan itu panas.

Kalau Dr. Sagan masih hidup, dia mesti gembira melihat Kapal Angkasa Juno dilepaskan untuk penyelidikan

Saturday, August 6, 2011

ada berita

Salam b4 saya posting berita terbaru ni...

berita yg lebih seronok dari case pemain bola sepak negara.. so tunggu !!

Friday, August 5, 2011

Menakutkan atau menyayat hati??

Aku duk tgk youtube video game lama yg mmg zaman saya kanak2 xpernah lihat atau xpernah kisah.

Masa duk melihat kehebatan game2 lama, ada satu iklan lama McD yg org barat kata menakutkan.. yeker??

cuba tgk



menakutkan x??

bagi pendapat saya, ini adalah kasih syg seorang ayah dgn anak perempuannya. Zaman sekarang susah nak cari ayah mcm tu ye??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails