Friday, December 30, 2011

Food Review: Mister Donut One Utama !!

Assalamualaikum, aku tersedar xde org Review tentang product baru dari Jepun ni iaitu Mister Donut !!



Apakah itu Mister Donut?

Mister Donut adalah syarikat Donut yg asalnya dari US tapi terkenal di Jepun.

Well, saya tau sedikit sejarah Mister Donut tapi terkejut semasa pembukaan One Utama baru. Nampaknya Donut craze ini telah melanda di Malaysia. Pelik tapi benar !!

So mmg selalu pergi One Utama xdapat makan Mister Donut ini. Sehingga one day, GF aku ajak jom kita try Donut baru ni. Sbb dia nak try something new daripada Big Apple. She selalu makan Big Apple jadi dia nak cuba sesuatu yg baru juga dia suka dgn Krespy Kreme so siapa tau?? dia nak cuba Mister Donut sebelum dia ke Jepun.

*Bukan saya mengutuk atau anti Big Apple walaupun ex-girlfriend saya tinggalkan saya untuk Big apple donuts, btw i am writing about this in Big Apple Bukit Tinggi.

So kita pun pergi ke Mister Donut walaupun waktu agak lewat (sbb nak tutup) dan Jusco duk sale makanan sebanyak 50% or more. So kita sempat pergi Mister Donut. Kedai baru ini agak kecil seperti Dunkin Donuts tapi ada byk donuts untuk dipilih dan limited gak sbb mereka masih baru.

*Kalau datang awal RAMAI sbb org berebut nak beli tapi awal dia fresh n also byk variety !!

Pelayan kedai beri kita layan yg baik dan mesra dan beri cadangan dan masa untuk memilih donuts. My GF pun confuse pilihan mana yg terbaik, sbb semua nampak sedap. Jadi kita berdua pilih la, Pon De RIng (Mister Donut Speciality), French Cruller yg dip (Juga speciality), Something chocolate dan donut berinti mango.



Kwn2 girlfriend aku pun pilih la flavour mereka yg lain dari yg lain. So disebabkan One Utama tutup, kita headout to CentrePoint ada McD dan KFC di sana. So kita lepak la di sana dan makan. So sambil makan ada leaflet Mister Donut dan kita baca la apa donut yg special (tapi di kedai pun bagi tau gak).

gambar ni saya ambil n gf saya yg edit.. dia obsess dgn Pon De Ring ni !!


Lepas makan McD, me n my gf shared la Mister Donut.. kita potong separuh. Mula2 kita cuba Pon De Ring. Rasanya lain dari donut lain, kenapa?

Sbb Pon De Ring adalah Donut yg mengunakan tepung mochi atau tepung pulut untuk membuat donut tersebut. Rasanya juga unique gak !!

n then try French Cruller yg dip dgn white chocolate, sedap seperti makan pudding atau tart telur !!

yg inti mango lak, rasanya xmanis sgt dan xmasam sgt, rasanya unique dan xkuat seperti jenama diluar sana.

yg chocolate tu, rasa chocolate !! mmg sedap la !!

disebabkan i cuba sikit dan bukan yg lain, jadi saya xleh judge sgt2 but overall mmg sedap tau !!

Overall Mister Donuts get a 10/10 !!!

Positive side
- Donut yg unique
- Dari Jepun
- Flavours ada rasa yg xmelampau dari jenama lain termasuk krespy kreme.
- Ada lagi kejutan yg menarik !
- merekalah yg original Sushido sebelum ditiru oleh Donashi !

Negative
- Mungkin limited (donuts dan lokasi sbb One Utama je yg ada)
- xlembut mcm Krespy Kreme but hey !! it is Mister Donut !!
- ada satu cite nanti terkejut lak tapi kalau sedar, i ada tercakap siapa tauke atau parent company Mister Donut !! =P

mainan Mister Donut bila nak sampai ke Malaysia ni?? peminat dah ramai wooo !!!

3 comments:

  1. 1st impression tu ada utk org beli...cute jer...

    ReplyDelete
  2. mister donut baru bukak kat Aeon mall Station 18 ipoh. best! =)

    ReplyDelete
  3. Dtg2 ke mister donut skrg tgh murah n coming soon will be open at midvalley n tmn maluri..maybe after rya...from toke mister donut..peace

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails