Friday, May 7, 2010

Fakta Angkasa: Voyager (BM)

mula2 baca bismillah (untuk yg Islam) n pasang lagu star trek



sebelum saya cite pasal Voyager tolong baca article di bawah ni...



dgn bangganya Nasa telah menghantar message bagi saya... seorang peminat astronomy...

mari saya cite serba sikit tentang Voyager ni.. zaman sewaktu Pelumbaan Angkasa (Space Race) Amerika dan Russia sering bersaing untuk tunjuk di dunia betapa hebatnya mereka dlm bidang angkasa lepas.. Russia mmg mendahului Amerika Syarikat dlm bidang angkasa

Mengapa Russia mendahului ??

- Manusia pertama yg ke angkasa adalah Russia iaitu Yuri Gagarin dan Vladimir Ilyushin
- Kisah Phantom Cosmonaut (Hantu Angkasawan) adalah juga Russia, Lost Cosmonaut ni adalah angkasawan yg sanggup berkorban untuk misi rahsia ke angkasa dan peluang mereka untuk hidup adalah SIFAR !!! mereka mati di angkasa dan tiada siapa tau dan identity mereka di padamkan dari Russia. Berlaku pada zaman komunis Russia. Russia buat begini untuk tutup malu kegagalan mereka kepada amerika syarikat.
- Manusia pertama EVA (Extra-vehicular activity) atau berjalan di angkasa juga adalah org Russia. Nama dia adalah Alexey Leonov
- Stesen Angkasa pertama adalah juga dari Russia yg bernama Salyut 1 dan yg paling lama di angkasa adalah MIR.
- Mungkin ilmu angkasa dan astronomy hebat kerana Russia telah menjajah byk negara Islam termasuk Kazakhstan. Al-Khawarizmi adalah sainstis yg disanjungi oleh org Russia sehingga ada setem untuk beliau.
- Planet Zuhrah yg sama saiz dgn bumi dan lebih panas dan bahaya adalah tempat pertama Russia menghantar satu Probe untuk mengkaji planet itu.

Al-Khawarizmi di setem Russia.


disebabkan Russia terlampau maju, jadi Amerika Syarikat ingin mencari cara untuk jadi lebih maju dari Russia.. satu daripadanya adalah Project Voyager. Asal Project Voyager adalah untuk mengkaji planet Musytari, Zuhal, Uranus, Neptune serta bulan mereka atau name saintific mereka adalah Jovian Planets kerana mereka mempunyai lapisan gas yg tebal. Kedua-dua Voyager dilancarkan di Cape Canaveral, Florida mengunakkan roket Titan IIIE/Centaur.

kapal angkasa voyager


Selepas habis misi mereka melawat Planet Jovian dan juga bulan2nya.. kedua2 Voyager berlepas meninggalkan Sistem Suria untuk pergi ke Interstellar Space. (melepasi sempadan Sistem Suria)

Walapun jauh dari bumi, bintang yg paling hampir adalah masih Matahari. Kalau bandingkan kelajuan kapal angkasa hari ini berbanding voyager, voyager 1 adalah kapal angkasa yg paling pantas itu kerana mendapat sokongan graviti dan kelajuan dari planet2 Jovian.

Voyager ada satu peralatan yg begitu unik dan modern dinamakan Voyager Golden Record, Record yg emas ini mengandungi gambar (ye gambar, technology nasa canggih dulu walaupun technology tersebut ada pada hari ni), lagu dan irama di bumi dan juga kata salaman dari seluruh bumi (ada yg takde mcm Malaysia takde, Indonesia ada). Dia juga menyimpan lagu dari bumi dan bunyi2-an di bumi. Org kata bahaya sbb nanti Alien Serang.. ada kata itu untuk peace message kalau alien datang ke bumi tapi niat mereka yg asal adalah sebagai satu time capsule. Kalau satu masa anak cucu cicit kita dah ada technology ke angkasa yg laju mcm star trek atau star wars.. mungkin akan ambil balik voyager dan melihat dan mendengar betapa lainnya bumi pada zaman 1970-an...

anyway jom enjoy gambar2 Voyager !!!

Gambar Musytari yg di tangkap oleh Voyager


Gambar Planet Zuhal bersama gelangnya


Gambar Uranus


Gambar Neptune


Carta yg menunjukkan dimanakan kapal angkasa voyager berada sekarang


Battery radiasi daripada Voyager yg tahan lama


jarak Bumi yg jauh dari voyager yg dikenali sebagai "the pale blue dot" atau dalam bahasa malaysia "noktah biru yg pucat" (errr betul tak??)


jika ada fakta yg salah jgn marah tapi tegur dan nanti saya betulkan.

Terima kasih pada NASA dan Wikipedia untuk sumber tersebut

6 comments:

  1. so wat exactly ques yang u ask kat astronouts man tu? hahaha about the astronomy war between russia amerika ke?

    cool ah..u shud be the next malysian astronaut then!! ape la u ni

    ReplyDelete
  2. @Neo, questions about Space n life-forms on other planets.. i love to see a 2nd earth which is sooo damn far away !!

    Dulu during the cold war mmg Russia and America are fighting for who is the best !!!

    Russia wins.. most of the time !!

    no war la !!!

    the space race ends when US and Russia cooperation each other like the Apollo-Soyuz Mission !!

    AStronaut ?? errrrr... i think i cannot lulus the training also i have to go to Space in every mission given...

    ReplyDelete
  3. oo dorang da cooperates ke..igt stil racing lagi hihihi..

    amerika kan salu nak menang dalam segala hal


    eleh uuuuuuuuu takkan la takleh g mission..berjuang untuk negara! berkorbann haha

    ReplyDelete
  4. @Intan: insya-Allah la.. nanti i letak ur name di TV !! n ur bf's kedai burger !!

    @neo: Now US space race dgn China lak.. sbb China can go to space cheaper than US !!!

    China planning nak pergi bulan soon...

    astronaut, u kena belajar pasang-memasang.. research, n mcm2 la.. not bermain yoyo, duk dlm bilik buat research, main gasing, main bola... n etc..

    1st u kena pandai n kena sihat.. baru leh jadi..

    tgk pada tempat also.. mcm..

    NASA hanya terima org US (giler rasict)
    JAXA (Japanese only)
    ESA (European)
    Russian Federal Space Agency (Russian n space tourist)
    CSNA (China n others)

    tapi China risky la...

    mmg la bekerjasama kalau tak ISS tak akan wujud k..

    n US now duk minta tolong Russia hantar org mereka guna Soyuz sbb Space Shuttle dah tak leh diguna pakai sbb bahaya !!

    ReplyDelete
  5. waaaawaw ni boleh msuk buku sains upsr ni!!~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails