Wednesday, January 25, 2012

Article Tun Dr. M yg terbaik

Apabila ramai di facebook duk sibuk dgn video Tun Dr M dgn Yahudi (saya pernah tgk dulu dan terbaik la) ramai yg leka dan lupa tentang satu article dari Tun Dr. M, yg saya katakan yg terbaik dan paling relevant dalam industri pengfileman.

Walaupun article ini pedas dibaca tetapi saya rasa Tun telah memberitahu dgn ikhlasnya tentang situasi tersebut. Jom baca article tersebut

==============

KUALA LUMPUR, 2 Okt — Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, lambakan cerita hantu yang ditayangkan di televisyen dan menerusi filem ketika ini boleh menggalakkan kepercayaan karut yang tidak membantu membina masyarakat berproduktif, termasuk menyelesaikan masalah dengan pendekatan saintifik.

Beliau berkata lambakan cerita hantu yang berasaskan mitos banyak menyumbang kepada serangan histeria di kalangan pelajar perempuan Melayu.

“Filem dan drama televisyen memaparkan kisah hantu hanya menggalakkan kepercayaan tahyul yang tidak mempunyai asas sama sekali.

“Kita, terutama umat Islam, perlu tahu bahawa hanya Allah mempunyai kuasa ke atas segala-galanya,” kata Dr Mahathir (gambar) dipetik Berita Minggu hari ini.

“Sebagai contoh, dalam bidang perubatan, manusia mempunyai apa yang dipanggil sebagai ‘peripheral vision’.

“Jadi sekumpulan pelajar perempuan di asrama yang bercerita mengenai hantu akan melihat imbasan lembaga atau bayang-bayang melalui ekor mata dan terkena serangan histeria,” kata beliau ketika berucap pada Majlis Konvokesyen Kesembilan Universiti Malaysia Terengganu di Kuala Terengganu semalam.

Dr Mahathir berkata rakyat Malaysia kini perlu memberi tumpuan kepada usaha mencari kaedah lebih saintifik untuk menyelesaikan masalah.

“Untuk bergerak dan maju ke hadapan, kita perlu banyak menerapkan cara berfikir secara saintifik dalam menyelesaikan masalah, bukan bergantung pada bomoh.

“Kita harus menerima hakikat bahawa kita tidak boleh mengubati orang dengan kemenyan,” katanya sambil menambah, “dulu kita tidak ada cara lain mungkin boleh guna cara itu.”

“Dulu jika kita sakit jantung, pergi belah dada kita akan mati.

“Sekarang, jika kita sakit jantung, kita boleh belah (buat pembedahan) sebab sudah ada mesin jantung dan paru-paru. Itu saintifik,” katanya lagi.

Dalam pada itu, Majlis Fatwa Kebangsaan mahu kerajaan membincangkan isu lambakan filem atau drama hantu kerana dikhuatiri boleh memesongkan akidah terutama di kalangan remaja Islam.

Ahli jawatankuasa majlis itu, Datuk Mohamad Shukri Mohamad berkata, pihaknya mahu kerajaan memperincikan kawalan terhadap penerbitan filem atau drama hantu yang jelas berunsur khurafat dan mempromosikan karut.

=====================

Saya terlampau setuju dgn article ini sbb pada zaman Tun Dr M memerintah, byk rancangan yg berilmiah ada di TV seperti TV Pendidikan dan juga rancangan2 yg lebih baik (NatGeo dan lain2). Setahu saya, rancangan2 tersebut xseteruk seperti hari ni. Aku boleh ingat ada juga cerita hantu yg menghina Islam contohnya seperti RASUK, KARAK dan lain2.

Orang yg direct cerita hantu ini juga xberilmu, kenapa? Sbb mereka buat film tersebut tanpa membuat siasatan atau learn the culture mcm satu cerita hantu dimana bomoh org Indon tapi baca serampah Thai dan juga ada tulisan Thai. Juga Al-Quran adalah lebih lemah daripada Hantu2 tersebut.

Jarang saya tgk filem Malaysia yg ala2 Science Fiction atau kemasyarakatan.

Pernah saya bertanya dgn krew satu syarikat Malaysia yg menghasilkan satu Filem Sci-Fi Malaysia yg boleh dikatakan terbaik dan sepatutnya keluar tahun lepas (2011) tetapi gagal, kerana xdapat kebenaran dari pihak atasan. Pihak Atasan pula lebih pentingkan $$$ dari kerja dan maruah. Sian movie Sci-Fi tu tidak dapat ditayangkan di pawagan kerana pihak atasan terlampau tamak dan leka membuat kerja.

But kita tgk movies hari ni dan juga di TV, byk yg berhantu dan juga menghina warga orang Kurang Upaya atau OKU. Juga rancangan yang bersifat menghina dan cinta-mencintai atau love couple daripada cerita dan kisah sayang ibubapa. Kisah percinta sehingga melakukan zina (bukan adegan sex tapi tindakan mendapat anak luar nikah) juga berlambak. Sinetron Indonesia juga berlambak di TV Malaysia seolah-olah rancangan kita xpernah diberi perhatian atau tidak sehebat mereka. Kadang-kadang ada juga rancangan yg tidak dapat dibuat kerana gagal mendapat kelulusan dari pihak penapisan filem kerana kepentingan politic. Dimanakah kehebatannya seperti TV sticom Kopitiam yg suatu ketika terkenal ke seluruh dunia sehingga Kopitam dapat bersaing bersama Phua Chu Kang?

Seperti Tun bercakap itu benar, ramai org Malaysia lebih leka dan lebih suka filem hantu. Ada juga terpengaruh sampai mempercayai bomoh dan karutan lebih dari Allah sehingga menimbulkan Syirik. Rancangan ilmiah pun xpe la kalau "cheesy" sbb rancangan negara jiran juga lebih cheesy. Juga rancangan yg cheesy inilah kita akan kenang (contoh saya teringat lagi Alam Ria TV3 dimana ada robot pink, xsuka tetapi ingat balik mmg kelakar). Lets start small and see how it goes.

Apa-apa pun saya berharap agar industri filem Malaysia sedar dan pilih ke arah yg lebih productive !! seperti Zaman2 arwah P. Ramlee, Jins Shamsuddin, Arwah Sudirman, Arwah Yasmin Ahmad dan juga yg ada hebatnya.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails